Duhovky

03.12.2011 16:29

Duhovky, číslo 23/24, ročník 9                                                              

 

    OVZDUŠÍ: Víte, co (právě teď) dýcháte?

 

  • ZDRAVÍ

Víte, co (právě teď) dýcháte?

Víte, co (právě teď) dýcháte? Smog dusí v posledních dnech velkou část republiky. Trpí města, kde škodlivé látky proudí do vzduchu hlavně z aut, ale také venkov. Statisíce domácností totiž mají na výběr mezi dvěma možnostmi: topit špinavým uhlím, nebo drahým plynem. A jsou nuceni volit tu první.

 

Hnutí DUHA proto prosazuje nový Program energetické nezávislosti, který rodinám pomůže s energetickou renovací většiny českých domů a s přechodem na čisté zdroje tepla. Vláda do něj může investovat peníze, jež průmyslové podniky budou platit za povolenky ke znečišťování.

 

Zajímá vás, co právě dýcháte? Pokud máte chytrý telefon s operačním systémem Android, můžete si do něj zdarma nainstalovat aplikaci SmogAlarm, která vám zjistí aktuální stav ovzduší kdekoli v republice.

           

 

    INOVACE: Šéf ČSSD podporuje návrh Hnutí DUHA

    ODPAD: V Hradci Králové se osvědčila lepší recyklace

    ENERGIE: Zateplování místo zdražování

 

           

           

  • INOVACE

Šéf ČSSD podporuje návrh Hnutí DUHA

Sociální demokraté se chtějí podílet na přípravě zákona, který Hnutí DUHA prosazuje ve své iniciativě Velká výzva.  Na pondělní konferenci, kterou jsme spolupořádali přímo v Poslanecké sněmovně, to osobně řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Nová legislativa nastartuje moderní ekonomiku a rozhýbe zelené inovace. Na prestižní akci vystoupili také expremiér Vladimír Špidla, ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek nebo členka britského parlamentu Bryony Worthington.

 

Zákon podle britského vzoru dá impuls novým odvětvím, jako je zateplování domů a čistá energie, lepší veřejná doprava či snadná recyklace. Srazí účty za energii i naši závislost na drahém dovozu ropy. Kromě ČSSD zákon podporují Věci veřejné, padesátka firem, české humanitární organizace i řada osobností v čele s Václavem Havlem. Více na www.velkavyzva.cz

 

           

  • ODPAD

V Hradci Králové se osvědčila lepší recyklace

V Hradci Králové se povedla snadnější recyklace. Ve třech městských částech lidé dostali nádoby na třídění přímo k domu, a nemusí tak chodit s odpadky k barevným kontejnerům stovky metrů daleko. Díky tomu vzrostlo množství vytříděných plastů až o 150 %. Přitom je to levné řešení. Peníze získané prodejem recyklovatelných surovin totiž z velké části zaplatí náklady na odvoz odpadků přímo ode dveří.

 

Podobný sběr tříděného odpadu od domu se osvědčil i v dalších obcích. Proto Hnutí DUHA navrhuje, aby ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zařadil do nově připravovaného zákona o odpadech takzvanou recyklační slevu – obce, které hodně třídí, by měly být zvýhodněny tím, že dostanou menší sazbu poplatků za skládkování odpadů. Takže separovat odpad bude nejen správné, ale také snadné.

           

  • ENERGIE

Zateplování místo zdražování

Teplárenské společnosti příští rok zdraží až o devět procent. Hlavní příčina: rostoucí ceny fosilních paliv, na kterých je české teplárenství fatálně závislé. Dolování hnědého uhlí za sebou nechává zničenou krajinu a tisícům lidí v Podkrušnohoří hrozí, že jeho vinou budou muset opustit své domovy. Kvůli spalování nekvalitních paliv se navíc řada městeček a obcí právě teď dusí škodlivým smogem.

 

Proto Hnutí DUHA s podporou silné aliance obcí a měst, podnikatelů, odborů, bytových družstev prosazuje nový Program energetické nezávislosti, který rodinám pomůže s chytrou renovací většiny českých domů, zateplováním a přechodem na čisté vytápění. Vláda do něj může investovat peníze, jež průmyslové podniky budou platit za povolenky ke znečišťování.