Hurikány

17.09.2011 22:22

Hurikán je masivní, velmi silná bouře prudkými vířivými větry o rychlosti 120km/h a více. Hurikány- jinak taky tropické bouře, vznikají nad teplými vodami oceánu. Pohybují se nad hladinou moře v běžném směru větru a přinášejí s sebou prudké deště a zvedají vysoké vlny. Když dorazí k pevnině, způsobují obrovské škody a zkázu. Strhávají stromy a domy.

Hurikány vznikají v tropickém pásmu severně a jižně od rovníku (k obratníku Raka na sever od rovníku a k obratníku Kozoroha na jihu). Z oceánu s teplotou vody nad 27°C stoupají teplé páry potřebné k vytvoření hurikánu. Když se silné tropické bouře vyskytnou v západním Pacifiku, říká se jim tajfuny, zatímco v Indickém oceánu jsou označovány jako cyklony.

Nejsilnější bouře nebývají vždycky těmi nejničivějšími. Spolehlivé statistiky rychlosti větru, měření tlaku vzduchu a počty úmrtí ukazují, že rozsah škod závisí na tom, kdy a kde bouře udeří a do jaké míry bylo dávno varování. Jako ochrana před silným větrem by měly jednoduše být zabezpečeny domy a lidé by měli být co nejrychleji evakuováni předtím, než bouře udeří.
 

Hurikány - fotky