pandy

24.09.2011 09:41

Čína začala budovat centrum, kde bude ohrožené pandy velké narozené v zajetí systematicky připravovat na přežití ve volné přírodě. Cílem centra je pomalu zbavit pandy závislosti na člověku.

Prvních pět až deset let budou žít ještě v klecích v experimentální zóně. Poté ti jedinci, kteří projeví schopnost adaptace, začnou přespávat v jeskyních a budou se učit sami si hledat potravu. Nadále ale budou pravidelně kontrolováni a podrobováni procesu umělého rozmnožování.

Nakonec se pandy přesunou do zóny odpovídající v podstatě životu ve volné přírodě, kde budou mít minimální kontakt člověkem, a po nějaké době budou vypuštěny do blízké rozlehlé přírodní rezervace. Celý proces potrvá nejméně patnáct let.

ČTĚTE TAKÉ: Panda miluje bambus, ale je to přeučený masožravec

Centrum má do pěti let vzniknout ve městě Tu-ťiang-jen v provincii S'-čchuan a má poskytovat prostor pro výcvik tří až pěti pand. Součástí zařízení bude experimentální zóna o rozloze 8,7 hektaru a lesík o rozloze 1128 hektarů.

V zajetí se daří pandy rozmnožovat. Ale jak je vrátit do přírody?Zabiješ pandu? Zemřeš

Panda velká patří k nejohroženějším živočišným druhům na světě; v současné době přežívá už jen kolem 1600 jedinců. Ve volné přírodě se vykytuje pouze v Číně, kde za její zabití hrozí pachateli trest smrti. Všechny pandy, dokonce i ty, které se narodily v zahraničních zoologických zahradách, jsou majetkem Číny.

Čína na navracení pand do volné přírody pracuje již od roku 2003. Projekt ale utrpěl v roce 2007 ránu, když tři roky cvičený samec Siang Siang byl rok po vypuštění do přírodního parku Wulong nalezen mrtvý.

Foto: profimedia.cz