Tygři nenechme je vyhynout

17.09.2011 22:26

Tygr (panthera tigris)
-největší kočkovitá šelma
Tato pruhovaná kočkovitá šelma byla ještě nedávno rozšířena téměř po celé Asii, od Indie po Sibiř a Jávu. Dnes je ale hlavně vlivem člověka již téměř vyhubena a řadí se mezi ohrožené druhy. Současný stav pohybuje kolem 4000 kusů.

Velikost:
délka těla: 140 - 280 cm
ocas: 60 - 95 cm
(velký rozdíl mezi jednotlivými poddruhy)

Hmotnost:
samice 100 - 160 kg,
samec: 180 - 250 kg

Tygr ussurijský
Největší je poddruh tygr ussurijský zvaný též tygr sibiřský. Stav sibiřského tygra je velmi kritický - na celém světě žije pouze 250 sibiřských tygrů. Jejich počet v zajetí činí asi 1 000 kusů. Samec může mít délku až 4 m, v lopatkách výšku do 110 cm a hmotnost až 380 kg. Dožívá se asi 15 let. Přes svoji velikost si ale zachovává vynikající pohybové vlastnosti koček. Jeho chůze je ladná a hbitá zároveň. Miluje vodu a dokáže uplavat přes 10km. Tygr je nebezpečný dravec kterému se kořistí stávají snad všechny druhy zvířat např. divoké kozy, srnci, jeleni, losi, kanci ale i rysi a medvědi. Většinu jeho potravy však činí kanci, někdy i 50%. Kořist loví obvykle sám - tiše se přikrádá a skáče velikými skoky. Na posezení dokáže sežrat až 50 kg masa. Při setkání s člověkem obvykle uteče, ale když jednou překoná prvotní strach, stává se tygr pro člověka velmi nebezpečným. Tygři mívají obvykle jednou do roka 3, někdy však i 6 mláďat. Více než polovina se ale nedožije dvou let. Malá tygřata u sebe nechávají 2 až 3 roky. Samice se o ně starají samy, samec však pomáhá odrazit případné nebezpečí.

Tygr má 8 zeměpisných poddruhů:
Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica)
Tygr bengálský (Panthera tigris tigris)
Tygr sumaterský (Panthera tigris sumatrae)
Tygr indočínský (Panthera tigris corbetti)
Tygr jihočínský (Panthera tigris amoyensis)
Tygr jávský (Panthera tigris mondaica)
Tygr balijský (Panthera tigris balica)
Tygr kaspický (Panthera tigris virgata)

Bílí tygři nejsou poddruhem, jedná se jen o barevnou odchylku, která se vyskytuje jen u bengálského tygra. Jedná se o částečný albínismus neboli o nedostatek barviva. Také oči bílého tygra nejsou červené jako u pravých albínů, ale modré. Ve volné přírodě by bílý tygr pravděpodobně nedokázal přežít. Jeho zbarvení by mu v mladém věku znemožňovalo skrýt se před predátory a v dospělosti by měl problém něco ulovit. Jedná se tedy o zvířata žijící pouze v zajetí. V ČR se chová jen v ZOO Liberec, kde se v roce 2002 poprvé narodilo 5 mláďat a z toho 3 přežily.