Velká výzva

17.09.2011 21:47

Hnutí DUHA prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Proč potřebujeme nový zelený zákon

Úspěšné evropské země recyklují padesát až pětasedmdesát procent odpadků. Ale u nás míra recyklace skomírá kolem jedné pětiny. Příležitosti k zateplování domů by srazily spotřebu dováženého plynu k vytápění i exhalace oxidu uhličitého na méně než polovinu. Nevyužíváme je. Domácí průmysl by už se současnými technologiemi mohl vylepšit energetickou efektivnost o ekvivalent dvou Temelínů.

Nepotřebujeme fantastická fidlátka s vizáží sci-fi ani drahé laboratorní hračky. Lepší je stát oběma nohama pevně na zemi. Pokud využijeme moderních, zelených řešení, která se už nyní s úspěchem uplatňují v praxi, můžeme srazit český příspěvek k uhlíkovým exhalacím, závislost na dovozu surovin i enormní účty, jež podniky a domácnosti platí za energii.
 

Velkou výzvu podporují tisíce lidí

Kampaň Velká výzva je podporována českými humanitárními organizacemi - např. Člověkem v tísni, Charitou a Adrou - většinou českých ekologických organizací, desítkami firem, ale také významnými osobnostmi v čele s Václavem Havlem. Podle průzkumu legislativu podporuje 66 % české veřejnosti. Více než 16 000 lidí již vyzvalo své poslance a poslankyně k přijetí takového zákona. Podpořete ji taky.